dekoracje na stół

Candy bar to trend w ówczesnej sztuce cukiernictwa. Stoły ze słodkościami już na stałe wpisały się w klimat imprez. Zwyczaj wywodzący się ze Stanów stał się elementem przyjęć weselnych, konferencji oraz imprez o charakterze firmowym. Stoły ze słodkościami mają za zadanie pełnić kilka istotnych funkcji. Jedną z nich jest dekoracyjność. Na podstawie naszych stołów postanowiliśmy nieco opowiedzieć o aranżacja stołów pod słodkie łakocie. 

Naczynia ekspozycyjne 

Aby dania pięknie się prezentowały na początku musimy zadbać o odpowiedni dobór naczyń. Ich wybór zależy od wyglądu, kształtu oraz wykonania danego dzieła. Jeśli są to przekąski, które składają się w głównej mierze z wody stosujemy specjalne salaterki oraz naczynia szklane. Przykładem takiego dzieła są galaretki. Do ich ekspozycji stosujemy naczynia ze szkła oraz plastiku. Aby pokazać wnętrze deseru, jego warstwy stosujemy wyłącznie przeźroczyste naczynia. 

Wszelkiego typu babeczki, tartinki, tarteletki oraz ciastka wystawiamy w naczyniach płaskich. Do tego celu doskonale sprawdzają się talerze oraz płaskie półmiski. Przy większości realizacjach https://slodkiepasje.pl/gallery/slodki-stol/ możesz zaobserwować kwadratowe oraz podłużne talerze. Zastosowanie tej prostej formy geometrycznej kojarzy się z nowoczesnością. Kwadratowa zastawa doskonale komponuje się z różnymi przekąskami. Ramki talerzy pełnią role subtelnej dekoracji, a przy okazji nie zajmują zbyt wiele cennego miejsca. 

Na inne przekąski wykorzystuje się standardowe patery cukiernicze. Wielopoziomowe naczynie ekspozycyjne pozwala nam ciekawe zaaranżować przestrzeń. Wysokość patery jest urozmaiceniem dla płasko postawionych naczyń. Patera oszczędza na miejsce na stole. Wielopoziomowa konstrukcja 2 lub 3 piętrowa zastępuje nam 3 płaskie talerze. Położona na stole zajmuje tyle, co jeden talerz. To rozwiązanie sprawdza się na słodkich stołach o malej powierzchni blatu. 

Przykłady dekoracji jadalnych 

Same przekąski muszą być odpowiednio zaaranżowane. Do tego celu stosuje się różnorodne dekoracje jadalne na https://slodkiepasje.pl/gallery/slodki-stol/ możecie podglądnąć nasze przekąski wraz z dekoracjami. W sztuce cukierniczej opieramy się na różnorodnych bitych śmietanach. Aby zmienić ich kolor stosuje bezpieczne barwniki spożywcze. Do dekoracji stosujemy różnego typu ozdoby wykonane z białej oraz czarnej czekolady. Do tego typu aranżacji stosujemy czekoladowe piórka, rozetki itd. Wybór dekoracji zależy od inwencji twórczej oraz indywidualnych potrzeb danego klienta. W sztuce cukiernictwa wykorzystujemy glazurowane polewy. Ich błysk zachęca do konsumpcji różnych ciast. Nie zabrakło także naturalnych składników. Na stołach możecie znaleźć babeczki ozdobione różnymi typu owocami. 

Elementy dodatkowe 

Słodkie stoły muszą zawierać elementy, które ułatwiają konsumpcję. Do tego celu wykorzystujemy naczynia serwisowe. Są to rożnego typu szczypce oraz szpatułki do ciast. Nie zabrakło także papierowych toreb na słodycze, serwetek czy ozdobnych rozetek na babeczki. 

Social profiles
Close