Ograniczona przestrzeń, szczególnie ta o kuchennym przeznaczeniu, może sprawiać problemy i kłopoty przy jej optymalnym zagospodarowaniu. Przemyślany system rozwiązań stanowi podstawę w uporządkowanym, zorganizowanym wnętrzu. Co zrobić, by maksymalnie wykorzystać niewielki metraż? Jakie rozwiązania pomogą zwiększyć komfort przechowywania produktów spożywczych i akcesoriów w taki sposób, by nie trzymać ich na blacie kuchennym i wciąż móc sięgać po nie bez konieczności wyjmowania setek innych rzeczy z głębi szafek?
Systemy cargo
Jedna z opcji, która dostępna jest w sprzedaży w najróżniejszych wymiarach, to tak zwane kosze cargo. Mowa tutaj o systemach szuflad, które montuje się w szafkach, maksymalnie zagospodarowując tym samym każdy wolny centymetr przestrzeni. Rozwiązanie to umożliwia całkowite wykorzystanie miejsca w szafce kuchennej i jej wysunięcie na całej długości, co ułatwia łatwy dostęp do wszystkich przedmiotów.
Wspomniane kosze są zatem ergonomiczne, a jednocześnie nowoczesne, estetyczne i bardzo eleganckie. Dzięki nim wszystkie, nawet drobne akcesoria są odpowiednio uporządkowane. Cargo cieszy się szerokim zastosowaniem — od przeznaczenia zależy jego wielkość, rodzaj i wytrzymałość na konkretne obciążenie.
Kosze cargo można zamówić na stronie: https://ekorex.pl/cargo-systemy-meblowe
Dodatkowe możliwości wykorzystania wolnej przestrzeni w kuchni
Co jeszcze można zrobić, by ograniczony metraż nie stanowił przeszkody w codziennym funkcjonowaniu w kuchennej przestrzeni? Jedną z opcji, która może cieszyć się dużym zainteresowaniem, jest wykorzystanie pustego miejsca na ścianie. Jeżeli nie znajdują się na niej żadne wiszące szafki, warto zamontować na niej półki, czy uchwyty, które posłużą do podręcznego przechowywania akcesoriów do gotowania.
W organizacji środków czystości lub koszy na śmieci świetnie odnajdzie się przestrzeń pod zlewem. Nie można zapominać także o pustych wnękach, np. w okolicy lodówki, gdzie wspaniale odnajdzie się dodatkowy, wąski schowek na podręczne naczynia, sztućce, czy artykuły spożywcze.
Dobrą wskazówką jest także przechowywanie żywności w pojemnikach — te z kolei bez przeszkód zmieszczą się w koszach cargo, czy ułatwią organizację lodówki. Dobrym pomysłem będzie ponadto zawieszenie kuchennych ściereczek na haczykach przymocowanych do frontów szafek.
Organizacja małej przestrzeni wymaga gruntownego przemyślenia, kreatywności i wyobraźni. Z odrobiną sprytu i nowoczesnych technologii można jednak zapewnić sobie wysoki poziom wygody i ergonomii przechowywania.